Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ (The Farewell Party 2015 )




Ο 75χρονος Yehezkel ζει σε οίκο ευγηρίας της Ιερουσαλήμ με τη γυναίκα του. Παρά το γεγονός ότι εκείνη υποφέρει από άνοια, η ζωή τους περιστοιχίζεται από παρέες και η καθημερινότητά τους κυλά εύθυμα.
 Όταν όμως ο Max, επιστήθιος φίλος του Yehezkel, αρρωσταίνει με ένα ανίατο νόσημα, ο Yehezkel αποφασίζει να τον βοηθήσει να πεθάνει ήρεμος, και με αξιοπρέπεια. Απευθύνεται στον Dr. Daniel, έναν κτηνίατρο, και στον συνταξιοδοτημένο αστυνομικό Raffi Segal για να εκτελέσουν αυτή τη ζόρικη αποστολή, την οποία αντιμετωπίζουν με μεγάλες δόσεις μαύρου χιούμορ – η μόνη που εναντιώνεται ηθικά στη διαδικασία είναι η γυναίκα του Yehezkel. 
Καθότι όμως την κρίσιμη στιγμή κανείς από την ομάδα δεν «τραβάει τη σκανδάλη», ο Yehezkel - ως πρώην μηχανικός και εφευρέτης - φτιάχνει μία μηχανή αυτό-ευθανασίας για χατίρι του φίλου του. Καθώς οι φήμες για την εφεύρεση πυκνώνουν, οι εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς και τα ευτράπελα, πολλαπλασιάζονται. 
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Yehezkel αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι η κατάσταση της γυναίκας του χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Τα ηθικά διλήμματα είναι πολλά και αναπάντητα. 

Η θάλασσα μέσα μου The Sea Inside (2004)


Ο Ramon Sampedro είναι τετραπληγικός, καθηλωμένος στο κρεβάτι του τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα ατύχημα που είχε στη θάλασσα σε νεαρή ηλικία τον άφησε να ζει χωρίς να μπορεί να κινείται. Τώρα πια η θάλασσα βρίσκεται μόνο μέσα στα όνειρά που κάνει κοιτώντας από το παράθυρο του δωματίου του. Παρά την σωματική του ακινησία το πνεύμα του Ramon παραμένει οξυδερκές και αεικίνητο. 
Τελευταία επιθυμία του είναι να του επιτραπεί να τερματίσει τη ζωή του αξιοπρεπώς, πριν κάποια απρόβλεπτη κρίση τον αφήσει φυτό. Δύο γυναίκες θα μπουν στη ζωή του και θα βρεθούν στο πλευρό του. Η δικηγόρος Julia θα τον στηρίξει νομικά στο αίτημά του για να τερματίσει τη ζωή του. Η Rosa είναι μια χωριατοπούλα που όταν μαθαίνει για τον Ramon, θα βάλει στόχο της να τον πείσει ότι αξίζει τον κόπο να ζει.




Η ταινία Mar Adentro βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ramon Sampedro, που για τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της πάλεψε για το δικαίωμά του στην ευθανασία. Η μεταφορά του Amenabar θέτει τα διλήμματα στη σωστή τους διάσταση, παρουσιάζοντας πολλές πλευρές και απόψεις γύρω από το θέμα και αφήνοντας σε κάθε θεατή να κρίνει τελικά την ορθότητα της επιλογής του ήρωα.
 Ο Alejandro Amenabar καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κατακλυσμό συναισθημάτων που θα κάνει και τους πιο σκληρούς θεατές να λυγίσουν από τη συγκίνηση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η ταινία δίνει τα ερεθίσματα για ένα προβληματισμό πάνω σε όλα όσα κάνουν τη ζωή όμορφη.


ΑΚΟΜΗ ΔΕΙΤΕ:   https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Films_about_euthanasia

                                  http://samakos9.blogspot.gr/2014/05/miele.html

                                  http://samakos9.blogspot.gr/2014/05/blog-post_2301.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...