Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού στις 7 Ιανουαρίου.



ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί την γέφυρα μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.
Ήταν ο τελευταίος προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Χριστού. Υπήρξε δε ο μόνος από τους από τους προφήτες που αξιώθηκε να συναντήσει τον Χριστό αφού έζησε στα χρόνια του.

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ from pkallika on Vimeo.

Πατέρας του ήταν ο Ιερέας Ζαχαρίας και μητέρα του η ενάρετη Ελισάβετ. Τόσο ο Ζαχαρίας όσο και η Ελισάβετ ήταν σε μεγάλη ηλικία, όταν ο άγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει με την Ελισάβετ αγόρι το οποίο θα πρέπει να το βαπτίσει Ιωάννη. 
Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι΄αυτό τιμωρήθηκε να χάσει την φωνή του έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί.  Γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οκτώ ημέρες μετά την γέννησή του, όταν ζητήθηκε από τον πατέρα να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μία  πινακίδα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.
Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του διέμενε στην έρημο της Ιουδαίας. Κατόπιν εγκαθίσταται στις όχθες του Ιορδάνη κηρύττοντας για την έλευση του Σωτήρα και βαπτίζοντας πολλούς που έρχονταν να τον ακούσουν.
Στον Ιορδάνη πήγε και τον συνάντησε ο Χριστός ζητώντας του να τον βαπτίσει. Ο Άγιος αναγνωρίζοντας ποιόν έχει απέναντι του και θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο, αρνείται να τον βαπτίσει λέγοντας πως ούτε τα λουριά από τα παπούτσια του δεν είναι άξιος να λύσει.
Ο Ιησούς του λέει πως έτσι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθεί το σχέδιο του Θεού και ο Ιωάννης βαπτίζει τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού.
Μετά την βάπτιση, αλλά και τον καιρό που ακολούθησε ο Άγιος Ιωάννης «δείχνει» τον Ιησού Χριστό λέγοντας σε όσους τον ακούν ότι Αυτός είναι ο αμνός του Θεού που κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου.
Δύο από τους μαθητές του, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας αργότερα έγιναν μαθητές του Χριστού.
Ο Ιωάννης έλεγξε τον Ηρώδη Αντίπα διότι είχε πάρει ως σύζυγό του την Ηρωδιάδα γυναίκα του αδελφού του.
Το τέλος του Ιωάννη είναι γνωστό σε όλους μας.
Κατά τη διάρκεια που ο Ιωάννης βρισκόταν στη φυλακή, ο Ιησούς άρχισε να μιλάει στον κόσμο για τον Ιωάννη  « Σας βεβαιώνω πως μάνα δεν γέννησε πιο μεγάλο προφήτη από τον Ιωάννη τον βαπτιστή»

Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά από την Παναγία στις προσευχές και τις δεήσεις.
Επίσης η Εκκλησία τιμώντας τον Ιωάννη, τον τοποθετεί στο τέμπλο όλων των ναών δίπλα στον Χριστό και δίνει μόνο στη Παναγία και τον Ιωάννη την τιμητική εορτή της Συνάξεως. Η Σύναξη της Παναγίας, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα και η σύναξη του Ιωάννη μία ημέρα μετά τα Θεοφάνια, τιμώντας αυτά τα δύο μεγάλα πρόσωπα της Θρησκείας μας, που συμμετείχαν σε δύο μεγάλα γεγονότα: τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...