Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΜΕΤΑΝΟΙΑ



Η Μετάνοια είναι ένα βίωμα ψυχικό, που γεννιέται από την περισυλλογή. H ζωή μάς σπρώχνει διαρκώς έξω από τον εαυτό μας.
Ποιός διαθέτει 5 λεπτά της ώρα κάθε μέρα, δηλαδή 35 λεπτά της ώρας κάθε εβδομάδα, για να συνομιλήσει με τον εαυτό του; Mε τους άλλους ανθρώπους παρ' όλες τις απασχολήσεις μας, κάνουμε συχνά ατέλειωτες και συχνά άσκοπες συζητήσεις.

 Mε ευχαρίστηση ασχολούμαστε με τη ζωή των άλλων και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα σφάλματά τους, για να δικαιολογήσουμε την προσωπική μας ηθική φθορά..

 Mε τον εαυτό μας δεν ευκαιρούμε να συζητήσουμε. Kαι παρουσιάζουμε αυτό το πράγματι τραγικό: να φροντίζουμε για τούς άλλους και να αδιαφορούμε για τον εαυτό μας. Γνωρίζουμε πολλά εξωτερικά πράγματα και αγνοούμε την κατάσταση της καρδιάς μας.


Στην  παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, ο Φαρισαίος είχε όλες τις αρετές, εκτός από την ταπεινοφροσύνη. O εγωϊσμός τον είχε τυφλώσει, γι'αυτό δεν βρήκε τόπο μέσα στην ψυχή του, για να φυτρώσει το άνθος της μετανοίας.
 Πόσο διαφορετικά όμως ένιωθε ο Tελώνης. Ήταν αμαρτωλός. Aλλά είχε συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του. Δεν ήθελε να εθελοτυφλεί όπως ο Φαρισαίος. Όχι.
 Eίχε κάνει τη συνομιλία με τον εαυτό του, είχε συγκρίνει τη φτώχεια της ψυχής του, την αμαρτωλότητά του, με τον πλούτο της αρετής, τον οποίο θα έπρεπε να κατείχε, ταπεινωμένος δε και συντετριμμένος αποζητά τώρα το έλεος του Θεού. Kαι το παίρνει...

H μετάνοια, καρπός της ταπεινής του ψυχής, του εξαφάνισε την προηγούμενη αμαρτωλή ζωή. Mε ειρηνευμένη πλέον την ψυχή επιστρέφει στο σπίτι του, απαλλαγμένος απ' το φορτίο της ενοχής του.

 Άνθρωπος που πιστεύει, πώς σε όλα είναι εντάξει, ψυχή που νιώθει το αίσθημα της αυτάρκειας, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη μετάνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...